miercuri, 17 februarie 2010

Votul uninominal..Evolutie sau nedreptate?

Spuneam in interventia anterioara ca lipsa cunoasterii ideologice, lipsa culturii politice duce intr-un final la decizii pripite, influentate de multe ori prin arta manipularii.Tocmai de aceea mi-am propus sa ma aplec astazi asupra unui subiect destul de interesant promovat si discutat mult mai patimas in urma cu un an. Este vorba de legea votului uninominal si efectele implementarii acestuia.


Subiectul devine foarte interesant dacă încercăm să facem un exerciţiu de imaginaţie vizualizând cum se creaza un lanţ şi o legătură interdependentă între trei elemente principale care oferă climatul societaţii respective şi starea ei de fapt, din punct de vedere al relaţionării şi al existenţei între cetaţeni şi clasa politică. Ceea ce vreau să punctez, este că un anumit tip de regim politic, permite existenţa unui anumit sistem de vot şi că acesta din urmă permite sau influenţează un anumit sistem de partide.
Elementele principale de care aminteam mai sus, regim politic, sistem de vot, sistem de partide, nu pot exista şi nu pot funcţiona fără a se influenţa reciproc. În speranţa că ne va ajuta să ne formăm o viziune mai clară, asupra sistemului de vot actual din România, voi incerca să definesc, să exemplific şi sa desfac aceste trei elemente atât de complexe şi de dinamice.


Se cunoaşte faptul că sistemele de vot au un rol fundamental în modificarea sistemului de partide, un aspect destul de important având in vedere impactul pe care îl au sistemele de partide, fie că vorbim de bipartidism sau de multipartidism extrem, asupra procesului de guvernare.
Caracterul permisiv al regimului democratic, a făcut ca în România să se pornească un val de opinii pro şi contra
legate de implementarea votului uninominal. Presiunile din partea unor reprezentanţi ai societaţii civile, dar şi din partea anumitor partide politice dornice de a-şi acumula capital politic, au transformat scena politică într-un laborator de expertiză mascată. Cred că pentru o mai bună elaborare a sistemelui de vot uninominal era necesară o expertiză mult mai amanunţită pe parcursul a cel puţin doi ani cu implicarea cetaţenilor prin referendum. Acest proces fiind constructiv pentru a putea alege varianta cea mai bună pe de o parte, iar pe de alta se lansa un proces de culturalizare a clasei politice ,dar şi a populaţiei.

După cum spuneam mai sus, s-a ajuns la modificarea sistemului de vot de la proporţional pe liste la proporţional in colegii uninominale cu vot uninominal.
Efectele, reacţiile, pulsul societaţiii politice ridică intrebări şi probleme foarte interesante de analizat.Este acest sistem nou de vot mai echitabil şi mai performant? Care sunt aspectele pozititive precum şi cele negative şi cum vor influenţa ele sistemul politic românesc?

Voi incerca sa dau un exemplu destul de concludent facand un focus pe Colegiul 4 din judetul Constanta pentru Camera Deputatilor unde candidatul Partidului Social Democrat, George Visan a castigat colegiul ca procent din vointa electoratului ,dar a pierdut mandatul de parlamentar.
Am ales acest colegiu cu toate că nu a fost singurul câştigat, dar si pierdut în acelaşi timp, pentru a reda mai exact forma sau faţa reală destu de amăgitoare şi nedreaptă a acestui sistem de vot. Nu vreau să dau impresia de o inflexibilitate a capacitaţii de înţelegere, dar trebuie să recunosc că odată ce câştigi o luptă electorală, aceasta materializându-se prin dorinţa votanţilor de a-i reprezenta, mi se pare injust ca in Parlament să îi reprezinte un candidat nedorit sau care a pierdut lupta electorală pe acel colegiu.


Voi reveni asupra votului uninominal si al aspectului evolutiv pe care acesta il are ca argumente pro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu